Chaos bij het opruimen

  • Bericht auteur:

Deze blog is geschreven door Diana Monteny, professional organizer. Meer over Diana onderaan deze blog.

Opruimen leidt tot chaos? Ja echt. Het wordt een zooitje. Tijdelijk dan. Het lijkt alsof de chaos bij het opruimen alleen maar groter wordt. Maar lees door, dit komt goed. Ik leg je uit waarom er chaos ontstaat en waarom mensen ontmoedigd raken en niet verder gaan met opruimen.

Zie je wel, opruimen kan ik niet!

Waarom mensen snel weer stoppen met opruimen

Je herkent dat vast wel. Je begint ergens met opruimen en je trekt een kast leeg. Overal liggen spullen. Het is een bende, nog meer dan voordat je begon. Je start met opruimen maar alles wat je beetpakt brengt je op een andere plek in huis en vervolgens ga je daar verder. Bijvoorbeeld een boek wat je tegenkomt in de kast. Deze hoort in een andere kamer in de boekenkast dus je loopt daarheen. Maar deze boekenkast moet ook nodig opgeruimd worden, dus begin je deze ook leeg te halen. Het schiet dus totaal niet op, dat opruimen. Je komt weer terug in de betreffende kamer en treft daar een complete chaos aan. O ja, je was even vergeten dat je deze kast had leeg getrokken. Je bent moe en je hebt geen zin meer. Zie je wel, opruimen kan ik niet! Het is nog een grotere chaos in huis!

Stokado blog chaos bij het opruimen
Chaos bij het opruimen: een keuken vol spullen

Hoe ik het als opruimcoach aanpak

Als ik met je ga opruimen ontstaat er ook chaos bij het opruimen. Maar het verschil is dat het een gesorteerde en gecontroleerde chaos wordt. We gaan namelijk gelijk die spullen die uit je kast komen verdelen in categorieën. En die leggen we dan per categorie bij elkaar. Dus je hebt even de woonkamer, keuken of slaapkamer vol met stapels spullen, maar dan wel gesorteerd. Er kan wat weggegooid worden, sommige spullen moeten op een andere plek in huis, sommige spullen mogen naar de Kringloop etc. Ik heb ook altijd meerdere kratjes bij me om dit proces te vergemakkelijken.

Ik leg dit ook altijd aan klanten uit

Zeker als ik in meerdere sessies in hun huis kom opruimen. Zo heb ik een klant gehad waarbij er tijdelijk na elke opruimsessie weer kratjes en dozen in de woonkamer blijven staan met spullen waar ze wat mee moet doen. Ze gaat ze dan verkopen op Marktplaats of weggeven aan iemand anders. En al die taken schrijft ze dan weer op haar to-do-lijst.
Op zolder hebben we eerst een aantal dozen achter haar bureau in een loze ruimte geplaatst, dat zijn de moeilijkere en laatste dingen om uit te zoeken. De chaos bij het opruimen in haar huis is dus niet gelijk weg maar gaandeweg raakt alles opgeruimd en geordend.

Chaos bij het opruimen: uit chaos ontstaat langzaam orde

Ga je alleen opruimen? Begin dan klein

Ga je zonder hulp opruimen dan raad ik je aan om klein te beginnen. Dus trek niet die hele kast leeg, maar pak eerst 1 plank aan en ga dat sorteren. Dan valt de chaos in huis tijdens het opruimen reuze mee. Zeker als je weet dat je niet erg lang je aandacht bij het opruimen kunt houden of als je energieniveau te laag is om uren achter elkaar bezig te zijn.

Dus samenvattend ontstaat er tijdelijk meer chaos bij het opruimen in huis als je gaat opruimen. Dit kun je beperken door gelijk de spullen te sorteren per categorie en om je aandacht bij die ene kast te houden. Ook moet je niet gelijk spullen naar andere plekken in huis brengen, alwaar je dan daar OOK gaat opruimen. Voor je het weet vergeet je heel die kast. En begin klein. Doe elke keer een plank in de kast.

Vertrouw op het proces, in kleine stappen komt het helemaal goed met het opruimen in jouw huis en kun je de chaos die daardoor ontstaat beperken.

Professional organizer van voorraadkast door Stokado
Chaos bij het opruimen: met als resultaat een overzichtelijke voorraadkast

Over Diana

Mijn naam is Diana Monteny en sinds juni 2020 ben ik werkzaam als professional organizer/ opruimcoach in mijn bedrijf De Bezem door je Leven. Ik ben 47 jaar en woon samen met mijn vriend en kat in de Hoeksche Waard, het eerste Zuid-Hollandse eiland onder Rotterdam. Ik ben ook blogger en schrijf over veel onderwerpen die met dit vak te maken hebben, heel breed dus. Ik werk in de zorgmarkt en de particuliere markt.

Ik heb jarenlang als secretaresse en administratief medewerker gewerkt en ik was als kind al heel opgeruimd en gestructureerd. Mijn kamer was nooit rommelig, mijn schoolwerk altijd gepland en op tijd af. In mijn volwassen leven is mijn huis ook nooit een rommel geweest, het huishouden werd gedaan volgens een schema, en dingen die geregeld moesten worden werden geregeld. Voor mij allemaal de normaalste zaak van de wereld maar ik heb nooit geweten dat je er je beroep van kon maken! ?.

Tijdens de eerste lockdown wist ik niet wat ik verder wilde met mijn werk en toen kwam ik dit beroep dus tegen en ben ik het avontuur aangegaan. Ik ben erachter gekomen dat heel veel mensen hun zaken niet zo op orde hebben en de hulp van een professional organizer/ opruimcoach zouden kunnen gebruiken. Sindsdien werk ik niet alleen aan mijn bedrijf maar ook aan het bekendmaken van dit mooie beroep! Zodat zoveel mogelijk mensen in Nederland ervan horen en ermee geholpen kunnen worden. Om die reden ben ik ook heel actief op social media en kun je me volgen op Instagram: Diana | Professional Organizer (@debezemdoorjeleven.nl) • Instagram-foto’s en -video’s, Facebook: De Bezem door je Leven – Professional Organizer | Facebook, Pinterest: Pinterest.

Bovenstaande blog schreef ik eerder dit jaar en lijkt tegenstrijdig, chaos bij het opruimen. Bij opruimen los je toch juist de chaos op? Wil je meer van mijn blogs lezen, kijk dan op Blogs van Diana Monteny | De Bezem door je Leven

Professional organizen door Stokado

Lukt het je niet om je huis opgeruimd te krijgen en te houden zoals je voor ogen hebt? Schakel de hulp in van een professional. Bij Stokado kun je een professional organizer, zoals Diana, boeken die bij je thuis komt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of lees onze blog: Wat doet een Professional Organizer?. Stokado heeft ook een vlog gemaakt over het organizen van een voorraadkast.

Bedankt Diana voor deze leuke en leerzame blog!

Linda Bults, eigenaar Stokado

foto Linda Bults