Je huis verkoopklaar maken

  • Bericht auteur:

Je huis verkoopklaar maken is een hele klus. Verhuisdozen inpakken met al je spullen, grondig opruimen zodat er bijna niets meer overblijft en schoonmaken zoals je nog nooit hebt schoongemaakt. Maar verhuisstress is nergens voor nodig. Met onze tips voor stressvrij verhuizen. Zo maak jij je huis klaar voor de verkoop.

Maak een checklist

Zo gauw je besloten hebt dat je gaat verhuizen begin je met het maken van een checklist. Op deze checklist noteer je wat er allemaal moet gebeuren en wanneer. Ga voor jezelf alle kamers in huis, maar ook de buitenkant van je huis en de tuin bijlangs. Zijn er nog klussen die gedaan moeten worden of gebreken die gerepareerd moeten worden? Wat moet er allemaal worden opgeruimd en schoongemaakt voor er kijkers komen? Noteer alles en aan de hand van deze checklist begin je met je huis klaar maken voor de verkoop.

Verhuisdozen inpakken

Verhuisdozen inpakken met al je spullen, het is een hele klus. Wanneer begin je? Begin zo vroeg mogelijk maar niet té vroeg met inpakken. Je wilt immers geen spullen inpakken die je toch nog nodig hebt. En je wilt ook niet op het laatste moment alles inpakken. Begin met spullen die je weinig gebruikt. Verhuis je in de winter dan kunnen alle spullen die je in de zomer gebruikt al vroeg ingepakt en vice versa. Denk aan kleding, tuinspullen en woonaccessoires. Ook spullen die achterin je kasten staan (en die je waarschijnlijk weinig gebruikt) kun je alvast inpakken. Bedenk goed van tevoren waar je deze dozen neer gaat zetten. Als de fotograaf komt of er komen kijkers dan zul je deze dozen uit het zicht moeten hebben staan.

Je huis verkoopklaar maknen tips verhuisstickerbox
Zet verhuisdozen uit het zicht

Verhuis op kleur

Al snel staan overal dozen en weet je niet meer wat ook alweer waarin zit. Herkenbaar? Dan zijn verhuisstickerboxen wat voor jou. Met de verhuisstickerboxen houd je overzicht door te verhuizen je op kleur. Hoe dat in zijn werk gaat? Daar hebben we een andere blog over geschreven.

Verhuisstickerbox huis verkoopklaar maken
Verhuisstickerbox

Kamers opruimen

Is het jouw weleens opgevallen dat op Funda de kamers er veelal leeg uitzien? Dat komt omdat kopers van een huis moeten kijken naar de ruimtes van een huis en niet naar alle spullen die erin staan. Die spullen leiden alleen maar af. Berg daarom losse spullen zoveel mogelijk op in kasten of, als je kasten al vol zijn, in een opslagbox. Zorg voor een zo leeg mogelijk vloeroppervlak. Heb je al een aantal verhuizendozen klaarstaan? Berg deze ook op. Je zou deze tijdelijk bij familie of vrienden kunnen stallen. Verkoop de spullen die je niet meeneemt naar je nieuwe huis alvast of breng ze naar de kringloop.

Kamers schoonmaken

Maak alle kamers in je huis één voor één helemaal schoon. Ga dus niet vandaag in de slaapkamer de ramen lappen, morgen de woonkamer afstoffen en de dag erop de keukenkastjes een sopje geven. Want dan raak je al snel het overzicht kwijt en heb je het gevoel dat je niet opschiet. Ga dus kamer voor kamer schoonmaken. Begin met de kamer waar je het minst vaak komt. Deze kamer zal immers niet snel vies worden omdat ze niet vaak wordt gebruikt.

Begin op tijd

De belangrijkste tip die ik je kan geven om je huis verkoopklaar te maken zonder stress is om op tijd te beginnen. Stress komt meestal omdat er op het laatste moment nog van alles gedaan moet worden. Maar wat is op tijd? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Ben je alleen of heb je een groot gezin; werk je fulltime en heb je daardoor weinig tijd om op te ruimen; zijn er mensen die je kunnen helpen. Stel voor jezelf een datum vast wanneer de fotograaf komt om foto’s te nemen. En begin uiterlijk twee tot vier weken voor die datum met grondig opruimen. Pak je checklist erbij en maak een inschatting hoeveel tijd het allemaal kost. Met een juiste planning lukt het jou ook om stressvrij je huis verkoopklaar te maken

Stressvrij verhuizen met onze professional organizers

Zie je op tegen de verhuizing en alles wat erbij komt kijken? Wil je ook graag stressvrij verhuizen maar ben je gewoon niet goed in opruimen of plannen? Als professional organizer sta ik voor je klaar. Bel of app met 06-21205824 of mail naar lindabults@stokado.nl.

Linda Bults, eigenaar

foto Linda Bults