Tips over opruimen en het op orde houden van je huis

 • Bericht auteur:

In deze blog staan de beste tips over opruimen en het op orde houden van je huis.

‘Leg het niet neer, leg het weg’

 • Berg spullen meteen op waar ze horen. Kom je thuis: hang je jas aan de kapstok, ruim je sleutels op, berg je tas op. Open je de post berg alles dan meteen op de juiste plek op. Zet afwas direct in de vaatwasser en was in de juiste wasbox. Ruim je je spullen niet meteen op de juiste plek op dan ben je vaak van alles kwijt en veel tijd kwijt met zoeken naar je spullen.
 • Zorg dat je een vaste plaats hebt voor al je spullen. Label spullen waar dat mogelijk is zodat jij je huisgenoten precies weten wat de juiste opbergplek is. Label bijvoorbeeld je wasmand op witte en bonte was, label de speelgoedbakken van de kinderen, label postvakken en de mappen in je administratie.
 • Heb je kinderen of woon je samen met een sloddervos? Zet een opruimdoos of box op een strategische plek in huis! Alles wat rondslingert op een dag gaat in de opruimdoos. Zijn de kinderen of je huisgenoot hun spullen kwijt dan moeten ze in de doos kijken. Zorg dat aan het eind van elke dag de doos leeg is. Dit kan ook de taak zijn van (één van) de kinderen.
Q-line Box 15l transparant

‘Opruimen gaat nooit over je spullen, opruimen gaat altijd over jou’

 • Ruim elke avond op zodat je ’s ochtends een opgeruimd huis hebt en niet gelijk het gevoel dat je achterstaat.
 • Besteed elke dag 5 minuten aan opruimen. Zo voorkom je dat je in het weekend gelijk een half uur aan de slag moet.
 • Neem elke dag tijdens of na het afwassen 1 keukenkastje af. Doe je dit dan blijft de keuken schoon en het kost niet veel tijd.
 • Zoek uit waardoor jij graag gaat opruimen. Sommige mensen draaien luide muziek of beloven zichzelf een traktatie, anderen kunnen ineens super efficiënt opruimen als ze ergens anders boos om zijn.
Curver mand 11l wit

‘Opruimen – het lijkt simpel, en dat is het ook’

 • Gebruik in je kasten (kleding-, koel-, voorraadkast) allemaal dezelfde mandjes. Daardoor ziet de kast er ook netjes uit als je hem opent (ipv losse rommel).
 • Zet in de berging of schuur een doos neer voor de kringloop. Is de doos vol breng de doos dan gelijk weg en zet een nieuwe neer.
 • Koop alleen spullen die je echt nodig hebt. Immers, wat je niet hebt hoef je ook niet op te ruimen.

Professional organizen door Stokado

Lukt het je niet om je huis opgeruimd te krijgen en te houden zoals je voor ogen hebt? Schakel de hulp in van een professional. Bij Stokado kun je een professional organizer boeken die bij je thuis komt. Kijk voor meer informatie op deze pagina of lees onze vorige blog: Wat doet een Professional Organizer?.

Deze tips over opruimen en het op orde houden van je huis zijn mede tot stand gekomen dankzij leden van de Facebook groep ‘Huisje Opgeruimd’. Heb je ook een tip? Laat het ons weten!

Huisje Opgeruimd logo

Linda Bults, eigenaar Stokado

foto Linda Bults