‘Veelgemaakte fouten’, ik vind het hard klinken maar het dekt de lading. Want fouten maakt iedereen, ook bij het organizen. De komende weken zal ik de meest voorkomende fouten met je bespreken. De eerste gaat over de belangrijkste reden waarom het opruimen er bij veel mensen niet van komt. Het starten met organizen steeds maar uitstellen, kortom: uitstelgedrag.
Stop met uitstellen en begin met starten!
Tja, uitstelgedrag, we kennen het allemaal. Je hebt je voorgenomen om de zolder grondig aan te pakken, of de schuur, of die overvolle kast, maar… het komt er maar niet van. Te druk met andere dingen, niet weten waar te beginnen of gewoon geen zin. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je een vervelende klus steeds uitstelt. Het maakt ook niet zoveel uit wat de reden is maar wat kun je er tegen doen?
Stel jezelf een doel
Neem even de tijd om je voor te stellen hoe de zolder, schuur, kast eruit ziet als je klaar bent. Als je alles netjes hebt opgeruimd, al je spullen een plek hebt gegeven en je overzicht hebt, hoe voel je je dan? Dat gevoel, dat is je doel! Stel jezelf dat in het vooruitzicht! Plus een kop thee met een lekker stukje taart, een doosje bonbons of een goed glas wijn met worst en kaas, wat jou ‘guilty pleasure’ ook maar is (ik ga voor chocolade). Want dat heb je wel verdient.
Kies voor de grote of de kleine aanpak
Je kunt het organizen op twee manieren aanpakken: groot en klein. Pak je het groots aan dan doe je de hele klus in één keer. Zie je daar echt tegenop dan kun je het klein aanpakken door elke keer een beetje te doen. Waar je voor kiest hangt helemaal van jezelf af. Ik pak een opruimklus graag groot aan maar als ik weinig energie heb doe ik in stukken.
Kies je voor de grote aanpak dan moet je, om te beginnen met beginnen ?, een tijd en datum prikken. Je moet er echt de tijd voor nemen dus plan ruim, een paar uur ben je zeker nodig. Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt. Heb je kinderen, breng die dan even naar opa en oma of de oppas. Vraag een vriend of vriendin om je te helpen. Wel zo gezellig en, het is een cliché, maar vele handen maken licht werk.
Ga je toch liever voor de kleine aanpak pak dan ook je agenda erbij. Want als je het niet plant dan gebeurt het niet. Elke dag vijf minuten, drie keer in de week twintig minuten of elke week een half uur, het maakt niet uit hoe je het plant als je het maar doet. En als je een keer niet zoveel tijd hebt dan maakt dat niet uit, zolang je maar wat doet. Je zult merken dat, als je eenmaal begonnen bent, al die kleine beetjes een groot verschil maken.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Zorg dat je goed voorbereid bent want, zeker bij uitstelgedrag, voorbereiding is het halve werk. Lege dozen, een aanhanger, schoonmaakspullen, een radio en bier of wijn met wat lekkers voor als de klus geklaard is, wat je maar nodig hebt. Zet vier grote dozen klaar en label ze. Eén met ‘houden’, dat zijn de spullen die je houdt, één met ‘verkoop’, dat zijn de spullen die je gaat verkopen, één met ‘kringloop’, de naam zegt het al en één met ‘afval’.
Ik beloof je, als je dit allemaal gedaan hebt dan wil je ook gewoon beginnen. Je handen jeuken om aan de slag te gaan. Voor je het weet ben je ‘lekker bezig’ en snap je niet waarom je deze klus steeds aan het uitstellen was.
De beloning
Uitstelgedrag, ik maak me er ook schuldig aan. Voor het schrijven van deze blog bijvoorbeeld ?. Geen zin, andere klussen waren leuker en geen inspiratie. Met de inspiratie is het wel goed gekomen. En als ik dan eenmaal begonnen ben vind ik het leuk om te doen en snap ik niet waarom ik het steeds aan het uitstellen was. En nu is deze blog alweer klaar! De beloning volgt in de vorm van opluchtig, mijn voornemen om het de volgende keer anders aan te pakken en.. oh ja, een bonbon… ?
Lukt het jou ook heel goed om het starten steeds maar uit te stellen en ben je daar helemaal klaar mee? Ik kom je graag helpen. Bel met 06-21205824 of kijk op deze pagina.
Linda Bults, eigenaar Stokado
