‘Veelgemaakt fouten’, ik vind het hard klinken maar het dekt de lading. Want fouten maakt iedereen, ook bij het organizen. Ik zal de meest voorkomende fouten met je bespreken. De eerste blog ging over uitstelgedrag. Deze blog gaat over een andere veelgemaakte fout: teveel spullen bewaren.
Ik weet dat dit een moeilijk onderwerp is. Wij houden namelijk allemaal van spullen én we hebben ook veel spullen nodig. Denken we. Ik denk dat dat laatste meevalt. Denk maar eens terug aan je laatste lange vakantie. Of je nou in een vakantiehuis, appartement, caravan of tent verbleef, je had veel minder spullen om je heen. En je hebt je prima gered. Toch?
Wanneer is teveel teveel?
Als jij een huis hebt met veel bergruimte, zoals een zolder, kelder, schuurtjes en berging, dan ben je gauw geneigd veel meer spullen te bewaren dan je nodig hebt. Die ruimtes zijn immers gemaakt om spullen in op te slaan en dat maakt het wel makkelijk om veel spullen te bewaren. Maar zelfs als je veel bergruimte hebt in huis is het verstandig om heel bewust te kiezen welke spullen je bewaart en welke niet. Want zelfs de grootste kamer loopt een keer vol.
Als je zoveel spullen hebt dat je het overzicht kwijt bent en niet meer weet wat je in de dozen die op zolder staan hebt opgeborgen dan heb je gewoonweg teveel spullen. Idealiter zou je van elke doos en opbergbox moeten weten wat erin zoal in zit. Zodat, als je het een keer nodig hebt, je niet uren kwijt bent met zoeken want dat is zonder van je tijd.
Grootste valkuil
Pas op voor de valkuil om spullen te bewaren die je ‘misschien ooit nog gaat gebruiken’. Die spullen belanden vaak op zolder, in het schuurtje of een andere bergruimte. En zelfs als je ze dan een keer nodig mocht hebben ben je vergeten dat je ze hebt. Herkenbaar? Ik moet bekennen dat er in mijn schuurtje ook nog steeds een paar van dat soort spullen staan. Dus hoe voorkom je het? Door eerlijk te zijn naar jezelf! Hoe groot is de kans dat je het daadwerkelijk nodig zult hebben? Is het waarschijnlijk dat je het opbergt en vergeet dat je het hebt? Doe het dan weg.
Het is zeker niet de makkelijkste taak, maar geloof me, het is het beste gevoel wanneer je ruimte alleen items bevat die je echt gebruikt en leuk vindt. In plaats van rommelig te zijn met items die je misschien ‘ooit’ gaat gebruiken.
Wat bewaar je wel?
Kies bewust voor spullen die je ook daadwerkelijk gebruikt en spullen met emotionele waarde en doe de rest weg. Spullen die kapot zijn of niet meer werken doe je ook weg. Ook van spullen die je dubbel hebt doe je er één weg.
We bewaren allemaal hobbyartikelen, aandenkens, gereedschap en doe-het-zelfbenodigdheden, seizoensgebonden decoraties en meer. Dat is prima zolang je maar weet dat je het hebt en kunt onthouden waar je het precies hebt opgeborgen.
Spullen wegdoen
Zelfs nadat je besloten hebt welke spullen je weg wilt doen kan het een klus zijn om ze daadwerkelijk kwijt te raken. Want ga ja het verkopen, breng je het naar de kringloop, naar de stort of kun je er een familielid of vriend nog blij mee maken? Als je gaat opruimen zorg dan dat je post-it of stickers bij de hand hebt zodat je op een item meteen kan zetten wat ermee moet gebeuren. Spullen voor de stort of de kringloop breng je zo snel mogelijk weg (bij voorkeur nog dezelfde dag!). Ik moet bekennen dat mij dat ook niet altijd lukt. Maar ik word er steeds beter in omdat de opluchting altijd groot is als de spullen ook echt weg zijn.
Hoarding
Er zijn mensen die onmogelijk spullen weg kunnen doen. Voor hen gaat het wegdoen van spullen samen met een gevoel van lijden. We noemen dit ook wel extreme verzamelwoede of hoarding. Hoarding is een psychische ziekte en er ligt vaak een trauma uit het verleden aan ten grondslag. Deze mensen hebben daarom altijd professionele hulp nodig van een hulpverlener zoals een therapeut en professional organizer.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig of zou je graag samen met iemand opruimen neem dan contact met mij op. Ook als je geen tijd of zin hebt of het gewoon liever aan een ander over laat neem dan contact op. Bel met of app naar 06-21205824 of mail naar po@stokado.nl. Ik kom graag bij je opruimen!
Linda Bults, eigenaar Stokado
